Glas in lood
Jacques Frenken ontwierp tussen 1955 en 1964 glas in lood ramen voor kerken, kloosters en particuliere woonhuizen.
Ontwerp glas in lood
R.K.K. St. Jozef Werkman in Sleeuwijk, 1957
In de kerk van Sleeuwijk zit het eerste raam dat Jacques Frenken voor een kerk maakte. Het verbeeldt de Heilige Franciscus, met de stigmata in de handpalmen en voeten. Oorspronkelijk hebben de ramen in de Antonius van Paduakerk in Werkendam gezeten, maar toen die kerk werd afgebroken zijn de ramen herplaatst in dit gebouw. Helaas zijn de ramen verkeerd om geplaatst. Jacques nuchtere commentaar daarop: โOch, of Franciscus nu naar links kijkt of naar rechts, dat maakt niets uit.โ Maar wat jammer is, is dat de binnenkant van het glas buiten zit en de buitenkant binnen.
Embryonaal, Eikenheuveldreef Vught 1960
In opdracht gemaakt voor een huis op de Eikenheuveldreef te Vught in 1960, in 2019 geschonken aan het Vught's Museum
Mariรซnhof Klooster Vught, 1960
Kerk Goddelijke Voorzienigheid in de wijk Vliedberg in Vlijmen, 1962
Hiervoor kreeg Jacques de toekenning Provinciale Prijs voor Scho Om religie niet te reduceren tot Christendom of meer in het bijzonder het Katholicisme, vermeed Frenken het uitbeelden van Bijbelse themaโs en koos voor de weergave van boommotieven. De ramen hadden een belangrijke functie voor de verlevendiging van de kerk die vrij sober en strak van vormgeving was. De structuur van de ramen was gelijk:
- Een massieve solide basis.
- Een vlak van beweging (Frenken noemde het 'klontjeswerk').
- Lange strepen, die bijdragen aan het ritme van de ramen.
Hierbij stond hem geen concrete voorstelling voor ogen. Maar, tegen titels die door anderen aan de ramen zijn gegeven, zoals 'Brandende braamstruik', 'De waaiende geest', 'De Eik van Mamre', 'Levensboom', had Frenken geen bezwaar. Elke inspiratie door de kunst was positief.
Deze kerk is in 2014 gesloopt. Een deel van de ramen is verloren gegaan, een ander deel door het sloopbedrijf in delen verkocht aan particulieren.
Verrijzeniskerk, Hilversum 1962
De Norbertuskerk in Horst, 1963
Voor de Norbertuskerk in Horst ontwierp Jacques Frenken enorm grote ramen. De ramen droegen religieuze teksten en zo lijken ze โgraffitiโ in de kerk. Sinds januari 2012 is de kerk gesloten voor publiek. Vanaf 2014 biedt het kerkgebouw ruimte aan basisschool De Twister, een fusie van de voormalige Peelhorst- en Meuleveldschool.
Jacques Frenken over deze werken:
โDe deur waar je door naar binnen gaat is belangrijk, je komt in de kerk om vergeving te vragen, de zonden hangen als het ware zwaar boven je hoofd. Omdat deze wand heel groot is, en hier in het midden vroeger het doopvont stond, heb ik hier gebruik gemaakt van verschillende kleuren glas. Zonde is donkergrijs. Geboren worden en opgenomen worden in Gods gemeenschap, de doop, is wit.
De wand eindigt met een grote partij in het rood/roze. Tekst: โExultet iam angelica turba caelorumโ. Dit is het begin van een Paashymne. Elke Heilige mis in een Katholieke kerk laat zich lezen als een Paasoffer. Dus rood!
Het grijze glas moest ik speciaal laten maken. Er was namelijk alleen glas met een blauwige ondertoon, en ik wilde variatie, bestelde glas speciaal uit Duitsland. In dit glas zit een groenige ondertoon. Zo kon ik die twee combineren, hetgeen een levendig effect geeft. Voor het gedeelte boven het doopvont maakte ik gebruik van structuurglas, machinaal gemaakt glas, dat kwam mooi uit, het was door met name het rode en grijze glas al duur genoeg. De pastoor wilde niet zoveel glas in zijn kerk, maar was slechts te overtuigen doordat een gehele baksteenwand nog duurder was geweest.โ